PIERNICZKI

Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas, pełen tradycji, radości i czasu spędzonego w gronie najbliższych.

Oczywiście nie obejdzie się bez świątecznych potraw i smakołyków. Dla tych którzy dopiero zaczną zabawę w kuchni udostępniam przepis na pierniczki, bez których nie wyobrażam sobie świąt…

 

Składniki:

  • 30 dag cukru
  • 30 dag miodu
  • 30 dag masła
  • 2 łyżki kakao/karobu
  • 5 łyżek mleka
  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 paczka przyprawy do piernika
  • kilka goździków

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuścić w rondelku: masło, cukier, miód, kakao.
  2. Dokładnie wymieszać i odstawić, aby się schłodziło.
  3. Do zimnego dodać resztę składników.
  4. Wyrobić ciasto i odstawić w chłodnym miejscu/lodówce na kilka godzin (im dłużej poleżą, tym pierniczki będą miększe).
  5. Wyciągnąć ciasto kilka godzin przed pieczeniem, by się zrobiło miękkie.
  6. Rozwałkować ciasto, wyciąć foremkami odpowiednie kształty i ułożyć na blaszce.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok.10 min na 180 stopni.

Dekoracja według własnego uznania i preferencji 😉

 

WESOŁYCH ŚWIĄT!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.