PASTA POROWO-JAJECZNA NA ŻYTNIM PIECZYWIE

Pasta porowo-jajeczna to doskonały sposób na urozmaicenie naszych kanapek.
Czas jak i trudność przygotowania jest minimalna, dlatego każdy sobie poradzi z jej przygotowaniem. Pastę warto przygotować w miseczce -większą porcję dla całej rodziny, ponieważ można przechowywać ją przez kilka dni w lodówce bez obawy, że się zepsuje czy będzie nieświeża. Smaruje ją na żytnim chlebie na zakwasie, dodatkowo dekoruję szczypiorkiem z ogródka.

W wersji oryginalnej w składzie występuje majonez, jednak z uwagi na wartości odżywcze, często z niego rezygnuję i bazuję na jogurcie z dodatkiem musztardy. Całość doprawiam pieprzem i solą.

Składniki (na całą miseczkę):

  • 3 łyżki jogurtu
  • 5 jajek
  •  1 por
  • 1 łyżka majonezu (można zamienić na jogurt)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować oddzielnie por i jajka na twardo.
  2. Pokroić por i jajka w kostkę .
  3. Dodać jogurt, musztardę i przyprawić.
  4. Podać na chlebie żytnim.

 

 

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.