Papryka faszerowana wołowiną i kaszą

Papryka faszerowana wołowiną z kaszą jęczmienną i zapieczonym serem

Papryka faszerowana to świetny posiłek bogaty w witaminy i składniki mineralne. Jest mega prosty i nie wymaga dużego wkładu czasu i pracy, a smakuje wyśmienicie.

O papryce słów kilka

Papryka należy do rodziny warzyw psiankowatych. Jest spokrewniona m.in. z pomidorami i bakłażanami. Przywędrowała do nas z Ameryki Południowej i Centralnej pod koniec XV wieku, lecz wtedy była uważana za roślinę ozdobną i trującą. Ostra papryka nie jest polecana u osób z chorobami przełyku i żołądka, ponieważ kapsaicyna w niej zawarta dodatkowo podrażnia śluzówkę. Pobudza ona receptory bólu tworząc uczucie pieczenia w jamie ustnej. Kapsaicyna nie jest rozpuszczalna w wodzie, rozpuszcza się za to w alkoholu i tłuszczu, dlatego nie warto popijać ostrych rzeczy wodą. Do zmniejszenia bólu dobrze nada się szkocka albo czysta lub zwykłe mleko 😉 Dodatkowo kapsaicyna w dużych dawkach jest toksyczna dlatego czystej kapsaicyny nie można kupić w formie przyprawy. Najostrzejsza papryka świata nosi nazwę “Pepper X” a jej moc to 3 180 000 w skali Scoville’a.

Skala Scovelle’a została wprowadzona przez amerykańskiego chemika Wilbura Scoville’a w roku 1912. Określa ilość kapsaicyny, czyli substancji powodującej uczucie ostrości w produkcie.

Papryka jest świetnym źródłem witaminy C. Dodatkowo znajdziemy tam witaminy z grupy B oraz związków mineralnych (potasu, wapnia, żelaza, i magnezu).

Czerwona papryka dostarcza większe ilości prowitaminy A, zielona kwasu foliowego a żółta witaminy E.

Składniki:

  • 1 papryka,
  • 60 g mielonego mięsa wołowego,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 0,5 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
  • 45 g (3 łyżki) kaszy jęczmiennej (pęczkak),
  • 1 jajo kurze,
  • 0,5 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 25 g żółtego sera,
  • 1 łyżka bułki tartej.

Przygotowanie:

  1. Obsmaż zmielone mięso z pokrojoną cebulką na małej ilości tłuszczu,
  2. Mięso wymieszaj z ugotowaną kaszą, jajkiem, koncentratem, bułką tarta, czosnkiem, pietruszką i ulubionymi przyprawami,
  3. Wypełnij paprykę farszem i piecz ok 20 minut w temperaturze 180 stopni na termoobiegu,
  4. Dodaj ser na każdą paprykę i zapiecz przez 5-10 min do zarumienienia sera.

B: 33,1g T: 22,0g W: 49,9g F: 7,4g WW: 5,0

530kcal

 

Zobacz także:

Czekolada dla zdrowia!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.