Owsiane tartaletki z białym kremem i owocami
Brak pomysłu na zdrowy, szybki i pyszny deser czy też przekąskę do kawy?
Te cieszące oko tartaletki są wspaniałą opcją dla osób na diecie. Zamiast kupnych ciasteczek w składzie z cukrem białym, mąką pszenną i tłuszczem w postaci tłuszczu palmowego, możemy przygotować coś własnego bez tych składników;) Nie trzeba rezygnować ze wszystkich słodkości i pozbawiać się uczucia zadowolenia i przyjemności z jedzenia.
Przygotowując jadłospisy dla naszych podopiecznych dbamy o to by ich dieta była urozmaicona, zbilansowana jak i smaczna!
Składniki ( na 5 dużych tartaletek/ porcji):
- płatki owsiane błyskawiczne 100g
- banan 125g
- jajo kurze 1szt
- twaróg chudy 150g
- miód 15g
- owoce : w dzisiejszym wykonaniu z nektaryną 100g
- olej do wysmarowania foremek
Sposób przygotowania:
- Dojrzałego banana zblendować lub rozgnieść widelcem na papkę.
- Dodać jajko, płatki owsiane i dokładnie wymieszać.
- Wsmarowane olejem foremki wyklejamy masą z płatków owsianych formując z nich koszyczki (jeśli używamy foremek na muffiny).
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 min., aż delikatnie się zarumienią.
- W tym czasie przygotowujemy krem: blendujemy chudy twaróg z mlekiem i miodem, tak aby uzyskać gładką konsystencję.
- Po upieczeniu wyciągamy tartaletki z foremek i na wystudzone spody nakładamy krem i dekorujemy owocami. Wybierajmy owoce sezonowe.
SMACZNEGO!
Przepis przygotowała: dietetyczka Karolina Komorek