FASOLOWE BROWNIE

Propozycja na pyszne,wilgotne i co najważniejsze mocno czekoladowe Brownie!

W składzie nie ma mąki, a więc osoby, które są na diecie bezglutenowej mogą śmiało zajadać się ciastem.  Jedna porcja ma ok.170 kcal (120g).

brownie

Składniki:

– 2 puszki czerwonej fasoli,

– 4 jajka,

– 2 dojrzałe banany,

– 3 łyżki prawdziwego kakao,

– 1/2 szklanki słodzika ( erytrol, ksylitol)

– 1,5 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia

– 3 łyżki oleju rzepakowego

– cynamon

– kardamon

Polewa:

– gorzka czekolada,
– 60ml mleka 1,5%
– odrobina ksylitolu (wg uznania),

brownie

Przygotowanie:

  1. Płuczemy dokładnie fasolę i blendujemy na gładko.
  2. Dodajemy do niej jajka, olej, banany, kakao, sodę i ksylitol i bardzo dokładnie miksujemy nawet do 10 minut.
  3. Gotową już masę przelewamy do keksówki i umieszczamy w piekarniku na ok.50minut (po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy masa się nie przykleja do niego).
  4. Pod koniec pieczenia w rondelku przygotowujemy polewę rozpuszczając czekoladę i mieszając ją z mlekiem i słodzikiem.
  5. Upieczone ciasto dekorujemy polewą.

Zobacz także:

Owsiano – bakaliowe jeżyki

Chłodnik wiśniowy z korzenną nutą

Owsiane tartaletki z białym kremem i owocami

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.