Domowy hummus i pasta Tahini

Domowy hummus to nowość, ten kupiony zagościł w mojej kuchni jakiś czas temu i był to jeden z podstawowych produktów jaki znajduje się w moim jadłospisie. Kilka osób do mnie pisało, że jak go zrobię to proszą o przepis. Oto on 😀

Ostatnio mogliście zobaczyć na moim Instagramie zdjęcia zrobionego przeze mnie i Niki domowego hummusu. Dzisiaj przedstawiam wam przepis według, którego go robiłem. Trochę za mocno uprażyliśmy sezam, ale wyszło *prawie* idealnie 😀

Dla tych, którzy chcą czegoś więcej niż klasyczny czysty hummus, możecie dodać słodką/ostrą paprykę lub/i suszone pomidory z zalewy. Jeśli chodzi o koszt, wyszło nas to jakieś około 7zł za 400-500g 🙂

  • hummus składniki

Ciekawostka: Według legendy hummus wymyślił sam Sułtan Saladyn w czasach wypraw krzyżowych.

Zobaczcie też nasze inne przepisy! Ostatni na temat burgerów wołowych