Dieta roślinna nie każda jest zdrowa?

Diety wegetariańskie i wegańskie z wysoką ilością cukrów prostych, produktów z oczyszczonej mąki jak białe pieczywo i makarony, mogą zwiększać ryzyko chorób serca.

Dieta roślinna jest zalecana w prewencji chorób serca, co ciekawe, niektóre z nich są związane z wyższym ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego jak podaje Journal of the American College of Cardiology.
We wcześniejszych badaniach dotyczących wpływu diet roślinnych istniało kilka ograniczeń. Diety na bazie roślin zdefiniowano jako “wegetariańskie”, które składają się z różnorodnych wzorców dietetycznych, które wykluczają niektóre lub wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Badania te traktują wszystkie produkty roślinne jednakowo, chociaż niektóre, takie jak produkty z mąki oczyszczonej i napoje słodzone cukrem, wiążą się z większym ryzykiem choroby sercowo-metabolicznej.
Aby przełamać te ograniczenia, naukowcy stworzyli trzy wersje diety roślinnej:

  • ogólna dieta roślinna, która podkreślała konsumpcję wszystkich produktów spożywczych pochodzenia roślinnego i zmniejszenie (ale nie wyeliminowanie) spożycia produktów odzwierzęcych,
  • zdrowa dieta roślinna, która podkreślała spożycie zdrowych produktów roślinnych, takiej jak produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa,
  • niezdrowa dieta roślinna, która podkreślała konsumpcję mniej zdrowych produktów roślinnych, takich jak produkty z mąki oczyszczonej.

Dieta roślinna pod mikroskopem

Naukowcy wykorzystali dane 73710 kobiet z badania Nurses’ Health Study, 92320 kobiet z badania Nurses’ Health Study (II) i 43299 mężczyzn z badania Health Professionals Follow-Up Study. Uczestnicy co dwa lata od ponad dwudziestu lat odpowiadali na pytania w kwestionariuszu uzupełniającym dotyczącym kwestii stylu życia, zachowań zdrowotnych i historii medycznej. Wykluczono uczestników z chorobą wieńcową serca, podobnie jak uczestników chorobą nowotworową, udarem mózgu i po koronografii.
W czasie badania u 8621 uczestników rozwinęła się choroba wieńcowa. Ogólnie rzecz biorąc, przestrzeganie diety roślinnej wiązało się z niższym ryzykiem chorób serca. Większe spożycie zdrowszej diety roślinnej – bogatej w produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa itd. – wiązało się z istotnie niższym ryzykiem chorób serca. Odwrotny skutek miała dieta roślinna, która zawierała mniej zdrowych produktów, takich jak słodzone napoje, produkty z mąki oczyszczonej, ziemniaki i słodycze.

“Kiedy zbadaliśmy związki trzech kategorii produktów spożywczych z ryzykiem chorób serca, okazało się, że zdrowe produkty roślinne (orzechy, produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa itd.) wiązały się z niższym ryzykiem tych chorób, podczas gdy produkty uważane za mniej zdrowe (napoje słodzone, pieczywo i słodycze z oczyszczonej mąki) i produkty odzwierzęce były związane z wyższym ryzykiem chorób serca” – powiedziała dr. Ambika Satija z Harvard T.H. Chan School of Public Health w Bostonie i główna autorka badania. “Jest oczywiste, że istnieje duża różnica w jakości produktów roślinnych, co ma kluczowe znaczenie, podczas uwzględniania jakie produkty powinny znaleźć się w zdrowej diecie roślinnej”.
Ograniczenia badania obejmują jego obserwacyjny charakter i własne oszacowanie diety. Oceny tych diet zostały zweryfikowane na podstawie wielotygodniowych obserwacji dzienników dietetycznych oraz biomarkerów. Ocena tych diet została natomiast oparta na wielotygodniowych dziennikach dietetycznych oraz biomarkerów.

Zobacz także:

Ćwiczenia aerobowe zwiększają poziom testosteronu

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.