BATONY OWSIANE Z MASŁEM ORZECHOWYM I ŻURAWINĄ

Pyszne, zdrowe i szybkie do przygotowania batony – BEZ PIECZENIA. 
Są rewelacyjnym zamiennikiem dla wszystkich słodkości, które są pełne cukru i tłuszczu palmowego. Nasze natomiast zawierają cztery pełnowartościowe składniki, które dodadzą nam energii i nasycą nas na długo!
Idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie .

Składniki:

  • 10 łyżek płatków owsianych  górskich (100g)
  • 2 łyżki suszonej żurawiny niesiarkowanej
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego 100% orzechów (patrzeć na skład! )
  • 2-3  łyżki miodu
  • szczypta soli

PŁATKI OWSIANE:  zawierają sporo potasu, wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, manganu, tlenków siarki, tlenków fosforu, cynku, molibdenu, krzemu, jodu, kobaltu, witamin B1, B2,B6, PP, E. Witaminy z grupy B m.in. poprawiają pamięć, koncentrację, działają  łagodząco na układ nerwowy,  związki siarki i fosforu działają korzystnie na włosy, skórę, paznokcie. Żelazo, molibden, kobalt są odpowiedzialne za procesy krwiotwórcze. Witamina E, związki polifenolowe:  kwasy fenolowe, alkilofenole, flawonoidy mają działanie przeciwutleniające. Płatki owsiane zawierają średnio w 100 gramach około 13g białka roślinnego, 65g węglowodanów, w tym 14g błonnika, oraz dwukrotnie więcej niż inne zboża – ok. 7g tłuszczu nienasyconego.

Płatki są źródłem błonnika rozpuszczalnego w wodzie beta-glukanu, który obniża ciśnienie, ma działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, zmniejsza ryzyko zawału serca, cukrzycy, otyłości. Jest miotełką, która wymiata wolne rodniki i toksyny z naszego organizmu,wzmacnia odporność organizmu, wiąże kwasy tłuszczowe, przez co zmniejsza ich wchłanianie do organizmu oraz zapobiega miażdżycy.

ŻURAWINA: zawiera witaminę A, E i C, oraz potas, sód i selen. Zawierają również luteinę , β-karoten,błonnik,pektyny ,kwasy organiczne i taniny. Do najważniejszej grupy prozdrowotnych związków należą polifenole: głównie flawonoidy i kwasy fenolowe, które zapobiegają sztywnieniu tętnic centralnych, odbieranych jako ważny wskaźnik choroby sercowo-naczyniowej.

Żurawina przeciwdziała rozwojowi patogennych bakterii w układzie moczowym, obniża zapadalność na choroby układu naczyniowego, chroni przed chorobą wrzodową żołądka poprzez zapobieganie osadzania bakterii . Pomocna w leczeniu nadciśnienia, wspomaga leczenie schorzeń jamy ustnej oraz przyzębia, zapobiega chorobom grzybiczym. Ma korzystny wpływ także na pracę jelit oraz trzustki, jest odpowiedzialna za wzmocnienie odporności.

Spowalniania procesów prowadzących do starzenia się szarych komórek mózgu, przez co ma bezpośredni wpływ na obniżanie ryzyka chorób takich jak Alzheimer czy choroba Parkinsona!!

MASŁO ORZECHOWE:  orzechy arachidowe zawierają najwięcej białka oraz niacyny ze wszystkich orzechów. Zawierają witaminy z grupy B, sporo potasu, magnezu i wapnia, które są niezwykle potrzebne w diecie sportowca. W około 50% składa się z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które dobrze wpływają na profil lipidowy, reszta to kwasy nasycone i wielonienasycone w postaci omega-6. Nie jest to problemem tak długo, jak długo spożywamy odpowiednio wysoką ilość kwasów tłuszczowych omega-3. Trzeba zatem uważać z ilością masła. Wszystko z umiarem.

MIÓD: w zależności od rodzaju miodu, zawiera różne właściwości. Ten najpopularniejszy i najbardziej dostępny- wielokwiatowy, dzięki łatwo przyswajalnym cukrom prostym wspomaga mięsień sercowy. Pomocny przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Osobom uczulonym na pyłki pomaga znosić i uodparniać się na alergie. Ze względu na łagodny smak, miód wielokwiatowy poleca się podawać dzieciom przy leczeniu grypy, przeziębień, chorób dolnych dróg oddechowych, a także zapobiegawczo. Oczywiście mam tu na myśli miód kupiony od pszczelarza, a nie sztuczny miód z  supermarketu.  Nie poddany obróbce termicznej zawiera mnóstwo właściwości prozdrowotnych, po tym procesie traci je i zamienia się w cukier.

 

Sposób przygotowania:

1.W naczyniu na najmniejszym ogniu rozgrzewamy masło orzechowe, pod wpływem temperatury będzie bardziej plastyczne.

2.Po zdjęciu z ognia dodajemy miód i próbujemy czy masa jest wystarczająco słodka. Składniki mają być delikatnie ciepłe.

3.Gdy składniki się połączą, dodajemy płatki owsiane i żurawinę, dokładnie mieszamy i przesypujemy do pojemnika/foremki delikatnie posmarowanej tłuszczem. Masę dociskamy dosyć mocno do podłoża, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).

SMACZNEGO!

Wartość odżywcza 1 kawałka (dzieląc masę na 4 batony)

wartość energetyczna :294 kcal

węglowodany: 38,0 g

białko:  8,0 g

tłuszcz: 12,8 g

błonnik: 3,8 g

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.