Banany znikną! A może…

Jeszcze dwa lata temu słyszeliśmy, że banany mogą zniknąć z półek sklepowych. Wszystko za sprawą pewnego grzyba żyjącego w glebie Fusarium oxysporum, który wywołuje tak zwaną chorobę panamską. Grzyb ten przenosi się z wodą lub glebą, przenikając do korzeni i uniemożliwia dostarczanie wody do komórek, co powoduje obumarcie drzewa.

Trudno jest też zwalczanie Fusarium oxysporumponieważ cechuje się on dużą odpornością na chemiczne środki ochrony roślin. Jedyne co można zrobić to separacja zdrowych roślin od chorych, co i tak nie daje pewności, że grzyb nie przedostanie się do dalszych sadzonek. Grzyb ten może przetrwać w glebie nawet 30 – 40 lat, co blokuje powstawanie nowych upraw.

Choroby niszczące banany

Choroba panamska w 1950 roku praktycznie całkowicie zniszczyła odmianę Gros Michel, przez co odmiana ta zniknęła z rynku. Zastąpiła go odmiana Cavendish, która w ocenie konsumentów była gorsza i — choć wtedy odporna na chorobę panamską — dużo bardziej wrażliwa na inne patogeny, a przy okazji delikatniejsza co wymagało transportu przed dojrzeniem w odpowiednich skrzyniach a później dojrzewanie za pomocą etylenu.

Niestety grzyby ewoluują… W Azji Południowej pojawił się agresywny szczep (nazwany roboczo TR4), który przedostał się już do Australii i Afryki. Grzyb atakuje zarówno banany Cavendish, jak i odmiany lokalne.

Inżynieria genetyczna podaje pomocną dłoń

Z pomocą przychodzi nam inżynieria genetyczna. Tak dokładnie chodzi o genetycznie modyfikowane banany. Queensland University of Technology genetycznie zmodyfikował banany Cavendish za pomocą genu RGA2 pobranego z odpornych na TR4 dzikich bananów południowo-wschodniej Azji Musa acuminata ssp malaccensis. Rezultatem były silnie odporne i wolne od choroby panamskiej (TR4) banany z odmiany Cavendish (badanie z trzyletnią próbą).  Profesor James Dale uważa, że to milowy krok w kierunku ochrony owoców a przy tym biznesu, który wart jest 12 miliardów dolarów.

“Spustoszył plantacje Cavendish w wielu częściach świata i rozprzestrzenia się szybko w całej Azji. To bardzo poważne zagrożenie dla komercyjnej produkcji bananów na całym świecie”prof. James Dale

Pierwsze na świecie badanie przeprowadzono na silnie zainfekowanych glebach poza Humpty Doo na Terytorium Północnym. Nowe badania będą przeprowadzane przez 5 lat i będą obejmować 9000 sadzonek.

Całe badanie z ilustracjami, wynikami i wykresami znajdziecie TUTAJ

Źródła:
1. https://www.nature.com/articles/s41467-017-01670-6 2. http://www.news.com.au/national/breaking-news/qld-uni-grows-panama-diseasefree-banana/news-story/f4262fb0623aaafca3f7370293104e80 3. https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-11/quot-scq111417.php

Zobacz także:

Produkty bezglutenowe