Pieczony batat z gruszkami w cynamonowym miodzie z serkiem wiejskim

Dzisiaj przepis na przepyszny i mega słodki deser. Pieczony batat z gruszkami w cynamonowym miodzie z serkiem wiejskim.

Batat inaczej słodki ziemniak lub wilec ziemniaczany. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Są bogate w błonnik różne mikroelementy i witaminy. Są bogatym źródłem witaminy A, C, witamin z grupy B a także B-karotenu, polifenoli i innych przeciwutleniaczy. Bataty mają niski indeks glikemiczny.

Gruszka natomiast zawiera dużo potasu, ale nie tylko. Jest bogata w fosfor, wapń, magnez, sód i miedź. Występują olejki eteryczne, pektyny oraz błonnik. Znajdziemy tam także witaminy A, B1, B2, B6 oraz C. U osób z kamicą żółciową należy natomiast na gruszki (tak samo jak i jabłka) surowe uważać ponieważ mogą one doprowadzić do kolki. Zaleca się wtedy gotowanie tych owoców.

Cynamon to jedna z moich ulubionych przypraw, jej orientalny korzenny aromat idealnie pasuje do jesienno-zimowych wieczorów. Cynamon wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a do tego działa przeciwgrzybiczo. Posiada także właściwości pobudzające apetyt oraz działa przeciwzapalnie. Poprawia dopływ krwi do mózgu, jak i ukrwienie wszystkich innych narządów. Co może przekładać się na lepszą pamięć i poprawioną koncentrację. Poprawia on przemianę materii i pracę nerek. Działa także antyoksydacyjnie oraz może obniżać poziom cholesterolu.

Miód to temat rzeka, o którym napiszemy osobny artykuł 🙂

Zobacz także:

Czy chrom, L-Karnityna i ekstrakt z zielonej kawy pomogą Ci schudnąć ?