Kakao nad przepaścią

Theobroma cacao, owoc kakaowca, z którego wytwarzana jest czekolada. Kakao
Theobroma cacao, owoc kakaowca, z którego wytwarzana jest czekolada.

Kakao, a raczej drzewo kakaowca jest zagrożone przez różne grzyby i wirusy, naukowcy starają się uchronić te piękne i pożyteczne drzewa przed zniszczeniem i wymarciem. Posługują się wieloma narzędziami, ale najbardziej obiecujące są narzędzia do edycji genów takie jak CRISPR-Cas9.

O kakaowcu słów kilka

Kakaowiec właściwy (Theobroma cacao) to roślina rosnąca w wilgotnych lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej, ale także w Afryce gdzie znajdują się jej największe uprawy. Samo drzewo może mierzyć 10-15m, a jego liście nawet do 30cm. Owoce to owalne jagody o rozmiarze ok 25x10cm z nasionami pokrytymi białym śluzem o przyjemnym zapachu i słodkawym smaku.

Przez globalne ocieplenie tereny lasów tropikalnych mogą się zmienić w suche i gorące miejsca, w których drzewa te rosnąć będą już gorzej. Choć co ciekawe to nie sama wysoka temperatura będzie powodować, że kakaowce przestaną tam rosnąć, a raczej wpływ temperatury na zmniejszenie wilgotności, której drzewa tak potrzebują do wzrostu. Drzewa kakaowe rozwijają się tylko w określonych warunkach, w tym w dość jednolitych temperaturach, wysokiej wilgotności, obfitych deszczach, glebie bogatej w azot i ochronie przed wiatrem.

Kakao jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, chromu, cynku, manganu oraz potasu. Wspomaga koncentrację a także redukuje stres. Pobudza też pracę żołądka i jelit. Kakao w swoim składzie zawiera także alkaloidy takie jak kofeina i teobromina, które mają działanie pobudzające. Teobromina działa regenerująco na organizm zarówno po wysiłku fizycznym, jak i psychicznym.

Drzewa kakaowca mogą zostać dotknięte przez kilka niszczących je chorób. Opracowujemy technologie CRISPR aby zmienić DNA roślin kakaowca tak, żeby stał się bardziej odporny na choroby wirusowe i grzybicze.
Brian Staskawicz, profesor na Wydziale Biologii Roślin i Mikrobiologii na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley

Czym jest CRISPR-Cas9

W skrócie to para molekularnych nożyczek, dzięki którym jest możliwe precyzyjne wycinanie fragmentów DNA i zastąpienie ich innymi fragmentami. Przy opracowaniu metody edycji DNA naukowcy inspirowali się działaniem bakterii. Bakterie potrafią usuwać z swojego genomu odpowiednie części DNA, które wprowadziły wirusy. Dzięki zmodyfikowaniu struktury molekularnej enzymu z grupy Cas zdolnej do cięcia materiału genetycznego, metoda jest dużo bardziej precyzyjna.

Kakao to biznes, na którego utratę nie mogą pozwolić sobie duże firmy

Kakao, to nie tylko przez wszystkich uwielbiana czekolada. W biznesie kakaowym zatrudnione jest 50 milionów ludzi. Dlatego, aby uratować drzewo i uprawy firma Mars Inc. (która produkuje m.in. M&M’s i batony Snickers) łączy siły z naukowcami z Innovative Genomics Institute (IGI), aby opracować i uchronić drzewa kakaowca odporne na niektóre grzyby i wirusy.

Trzeba zaznaczyć, że badania nad ochroną kakaowca mogą także pomóc nam chronić inne gatunki roślin.

Podobne strategie powinny być przydatne do ochrony innych roślin przed infekcjami, w tym ważnych upraw, takie jak maniok, ryż i pszenica.

prof. Brian Staskawicz

CRISPR-Cas9 prawdopodobnie pomoże badaczom uodpornić drzewa na grzyby i wirusy. Możliwe, że zrobi to wcześniej niż jakby drzewa miały krzyżować się same, głównie z tego powodu, ze drzewa kakaowca potrzebują od pięciu do siedmiu lat, aby wyhodować kolorowe strąki i nie jest jasne, czy będą one podatne czy odporne na choroby dopóki ich się nie wyhoduje.

Zobacz także:

Specjalny FINAŁ odc. 3

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.