Chłodnik wiśniowy z korzenną nutą

CHŁODNIK WIŚNIOWY

Przy wysokich temperaturach, które ostatnio często nam towarzyszą przestajemy odczuwać chęć jedzenia i tracimy apetyt na pełnowartościowy posiłek. W tak upalne dni poza nawadnianiem organizmu, energia z dostarczanych produktów jest niezwykle ważna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, pokonywania codziennych trudności i dobrego samopoczucia. Chłodnik to rewelacyjny sposób na posiłek, który zjemy z przyjemnością podczas takiej pogody.

Oto propozycja na jeden z nich! Owocowy, orzeźwiający, z nutką korzenną- chłodnik wiśniowy.

SKŁADNIKI (na dwie porcje)

  • 600 g wiśni
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki trzcinowego cukru/ ksylitolu
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 6 goździków
  • 5 gałązek tymianku + do dekoracji

 

PRZYGOTOWANIE

  • Do rondelka dodać wydrylowane wiśnie, sok z cytryny, cukier/słodzik i cynamon. Goździki zawinąć w gazę i zawiązać supełek, zanurzyć gazę do rondelka z wiśniami i dodać tymianek.
  • Wlać wodę, wymieszać i zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 7 minut.
  • Wyjąć goździki i zmiksować na gładki krem, ostudzić i schłodzić w lodówce.
  • Podawać ze śmietanką 30% i listkami tymianku do dekoracji.